Obsah 3
Predhovor 5
Zborník prednášok 7
M. Fulová: Detoxikáciou ku zdraviu 9
R. Moravčík: Význam včiel pre spoločnosť, človeka a prírodu 12
Š. Košlík: Správna výživa - základ zdravia 20
J. Kraus: Detoxikácia tela, duše a ducha 31
Z. Čičmanská: Čakankový sirup 41
M. Dubnická: Esenciálne oleje - voňavá pomoc pre telo a dušu 43
M. Fulová: Návrh stravovania 47
M. Fulová: Ukončenie pôstu 49
Vaše príbehy 51
Vaše príbehy 52
Malý receptár 57
Šalát s javorovým balzamikom 58
Zeleninová omáčka 59
Dusená špargľa s hľúzovkovou pastou a prepeličím vajíčkom 59
Ryžový šalát s jablkami 60
Cestoviny s kozím syrom 60
Šalát s avokádom 61
Kapustovo-mrkvový šalát s jogurtom 61
Pečený filet z tresky so špargľou 62
Hummus nátierka 63
Šalát z čiernou fazuľkou a octom z ružového vína 64
Ryža Aquarello 65
Losos s balzamikom 66
Pomarančový šalát 66
Mrkvová torta 67
Polievka na chudnutie alebo udržanie hmotnosti 68
Jogurt z chia semien 69
Záver 71
Detoxikačné kurzy
MUDr. Mária Fulová
Väčšina ľudí nemá informácie o liečebných účinkoch pôstu. Pritom je to veľmi účinná metóda, ktorá si dokáže poradiť s mnohými chronickými chorobami. Samozrejme, aj preventívne účinky sú rovnako efektívne. Liečenie pôstom sa používalo už od čias Hippokrata (460 rokov pred n.l.) a používa sa nepretržite do dnešnej doby.
V zahraničí sú známe početné sanatória kde základnou terapiou je liečebné hladovanie. Rovnako dôležité sú aj preventívne pobyty. Na Slovenku zatiaľ takéto zariadenie nemáme. Je to veľká škoda, mohli by sme zmierniť utrpenie tisícov chorých a ešte aj ušetriť veľkú finančnú čiastku pre núdznych. V Nemecku, Švajčiarsku, USA, Škandinávii ale aj v Rusku sú špeciálne zariadenia kde základnou liečebnou metódou je detoxikácia.
Význam včiel pre spoločnosť, človeka a prírodu
Rudolf Moravčík
Opeľovacia činnosť je najdôležitejšou činnosťou včiel. Zástupcovia čeľade včelovité na našej Zemi vykonávajú opelenie na 95 % všetkých porastov. Ostatní opeľovači vykonávajú zbytok, 5 % opelenia. Je to dané skutočnosťou, že včielky sú dokonale prispôsobené na opeľovaciu činnosť. Spoločenstvo včiel, včelia rodina je veľmi početná. V sezóne dosahuje kondíciu 50 až 80 tisíc jedincov a prevažnú časť robotníc uvoľňujú na prácu v prírode. Iný hmyz je na jar málopočetný, zvyčajne sa jedná o jedinca, ktorý v prírode toho veľa nespraví.
Správna výživa – základ zdravia, nesprávna výživa – významná príčina chorôb
MUDr. Štefan Košlík, CSc.
Zdravotný význam vlákniny spočíva:
- v mechanickom posúvaní zvyškov potravín v čreve,
- v chemickej absorbcii jedov (detoxikácia),
- v regulácii vstrebávania živín (cholesterolu, cukru) v čreve,
- v tom, že sú živnou pôdou pre probiotické baktérie.
Dôsledky nedostatku vlákniny: imunodeficiencia, diabetes mellitus, ateroskleróza, apendicitída, črevné divertikuly, hemoroidy, nádorové ochorenia (najmä rakovina hrubého čreva).
Zdrojom vlákniny sú iba potraviny rastlinného pôvodu!
Detoxikácia psychiky, psychohygiena a psychoprofylaxia
MUDr. Jozef Kraus
Zdravie nie je vecou náhody, i keď žiaľ, i v dnešnej modernej dobe, väčšina ľudí tomuto „mýtu“ stále akosi podvedome verí. Je však najvyšší čas, aby sme svoj pohľad na zdravie zmenili a jasne pochopili, že naše zdravie neovplyvňujú v najväčšej miere faktory, ktoré sú mimo našej kontroly, ale že naše zdravie je predovšetkým v našich rukách a najviac ho ovplyvňujeme my sami svojimi návykmi. V 50 – 70 % naše zdravie ovplyvňuje štýl nášho života, v 20 % je to biologická dedičnosť a rovnako v 20 % sa na úrovni nášho zdravia podieľa ekológia (voda, vzduch, pôda a ďalšie činitele) a len 10 % naše zdravie ovplyvňuje lekárska starostlivosť.
Čakankový sirup
Zuzana Čičmanská
Prvýkrát som sa s Čakankovým sirupom stretla pred rokom a pol na stretnutí výživových poradcov. Odporúčal nám ho hlavný školiteľ ako jedinečnú možnosť pre klientov, ktorých máme nastavených v redukčnom programe, prípadne ako možnosť pre diabetikov alebo len pre ľudí, ktorí si strážia svoj jedálny lístok (rovnako existuje aj alternatíva určená len pre deti). Jedná sa o sladidlo vyrobené unikátnou patentovanou metódou z koreňa Čakanky obecnej. Čo ma pri tomto produkte neskutočne zaujalo bol fakt, že pri ochutnávke sme sa všetci zhodli a zhodnotili, že toto sladidlo je sladučké ako med, no pritom podiel cukru je len 5 %. Zvyšná sladkosť je zaistená tým, že má vysoký obsah prospešnej vlákniny (inulínu), ktorá dosahuje až 71%. Jednoducho povedané, sladíme vlákninou.
Esenciálne oleje - voňavá pomoc pre telo a dušu
Ing. Mária Dubnická
Esenciálne oleje sú po stáročia využívané prostriedky na liečbu fyzických či psychických ťažkostí. Sú to vysoko koncentrované výťažky z rastlín, používané od počiatku existencie prvých civilizácií. Egyptské papyrusy či čínske rukopisy sú dôkazmi použitia aromatických látok na liečenie fyzických a psychických stavov. Je zdokumentované, že sa využívali v lekárskej praxi, kozmetike a pri príprave jedla. V minulosti sa používali aj ako platidlá. Ak sú 100% čisté, ničím neriedené, majú neobmedzenú dobu životnosti
Návrh stravovania
MUDr. Mária Fulová
Našou potravinovou základňou je surové ovocie, zelenina, obilniny, orechy a olejnaté semená. Surové zložky by mali tvoriť 75% denného jedla, zvyšných 25% môže (ale nemusí) tvoriť tepelne spracované (varené) jedlo. Dôležitý je príjem tekutín. Na pitie sú vhodné bylinové čaje, voda (pri použití vody z vodovodu je vhodná prevarená s trochou citrónovej šťavy), zeleninové šťavy. Ovocné šťavy podávame v menšej miere, prevažne malým deťom (kojencom), ťažko chorým a tam, kde nie je možné konzumovať ovocie, resp. ovocné kaše. Tekutiny by sme mali piť po hltoch (s výnimkou smädu, kedy sa napijeme do chuti), aby sa v zažívacích orgánoch stihli čo najlepšie využiť. Denná dávka je 1,5 – 2 litre tekutín.
Ukončenie pôstu
MUDr. Mária Fulová
Po skončení pôstu postupne prechádzame na obvyklé stravovanie. Prechod musí byť postupný, aby sme si nepoškodili zdravie. Postupne zvyšujeme dávky potravy a tiež fyzickú a psychickú záťaž. Pre účastníkov detoxikačného kurzu platí postup od 5-eho dňa.
1. deň: Pokračuje šťava, čaj, voda. Ako prvé jedlo si dáme šťavnatý druh ovocia – asi 200 g. Ak sa rozhodneme pre jablko, prvý deň si ho olúpeme a vhodné je ho aj nastrúhať.