Škola verejného zdravia, Chalupkova 24, 903 01, Senec, www.skolaverejnehozdravia.sk                         AUDIO
 
   
   Úvod
   Prihlášky na kurzy
   Kurzy 2019
   Foto Novoroč. kurz 2016
   Kontakt

 oznam
posledná zmena
12.9.2018

Prednáška

Na prechádzke

V Aquaparku

Ranné meranie

Vo voľných chviľach

 

 

Foto - Novoročný kurz 2017

 

Novoročný kurz 2019

Senec, Hotel Zátoka***

    Sviatočné dni sa už blížia a okrem pekných zážitkov nám po nich zostanú aj nejaké kilá navyše. Iste sú na svete aj horšie veci, ale ak priberieme každý rok tri kg, za desať rokov ich bude už tridsať - a neraz pribudne aj vysoký krvný tlak, cukrovka, bolesti kĺbov, chrbtice, osteoporóza,... Dôležité je, aby sme sa všetkých nadbytočných kilogramov čo najskôr zbavili a nedali chorobe šancu. Ak sa teda počas sviatkov trochu zaguľatíme, poupratujme si špajzu i chladničku a bez váhania sa pusťme do práce. Ak sa nám podarilo pribrať 2-3 (4-6) kg, počas 3-4 (6-8) týždňov môžeme mať opäť pôvodnú váhu. A ak si budeme želať, môžeme pokračovať dovtedy, kým nebudeme opäť štíhli. Nie je to nič nezvládnuteľné - treba trochu zmeniť chute a vyberať si potraviny s nízkym glykemickým indexom. Glykemický index je číslo, ktoré nás informuje o tom, ako rýchlo sa skonzumované sacharidy objavia v krvi vo forme krvného cukru - glukózy. Čím rýchlejšie sa zvýši hladina krvného cukru po určitom jedle, tým je takéto jedlo pre udržanie telesnej hmotnosti menej vhodné. Na začiatok je dobré zaradiť niekoľko odľahčujúcich dní a po nich potraviny s nízkym glykemickým indexom - zvýšime dávky surovej zeleniny, pridáme trocha orechov, semien, varené vajíčko, surovú bryndzu a ovčí syr, zeleninové polievky.

   Nezanedbateľnú úlohu pri udržiavaní optimálnej váhy má pohyb. Hodina rýchlej chôdze denne dokáže takmer zázraky. Ak pridáme aj trochu duševnej pohody, tak tri základné piliere zdravia (potrava, pohyb, psychika) budú našimi celoživotnými pomocníkmi.
  
   Ak ste si prelistovali posledný zborník, našli ste tam aj výpovede niektorých účastníkov detoxikačných pobytov. Ich zdravotný stav sa výrazne zmenil – bolo to neraz veľké prekvapenie nielen pre samotných účastníkov, ale aj pre ich lekárov (veď niektorí účastníci prišli aj napriek nesúhlasu alebo zákazu svojho lekára). Zbavili sa veľkého množstva zbytočných kilogramov, tabletiek, inzulínu, ale aj bolestí, trápenia, neistoty, bezmocnosti a ich život má dnes oveľa vyššiu kvalitu ako pred niekoľkými mesiacmi. Ako je možné, že pacienti s dlhodobými ochoreniami (vysoký tlak – liečený 25 rokov ustúpil, ustúpila cukrovka liečená 14 rokov, zmizol zastaralý ekzém, ubudlo 30 kg nadváhy) si dokázali opäť vybudovať zdravie alebo si aspoň výrazne zlepšili svoj zdravotný stav?
   Počas pobytu účastníci zbavili svoje telo odpadových látok, obnovil sa bunečný metabolizmus, zlepšili sa funkcie orgánov a naplno sa rozbehol ozdravný proces. Zmena prebieha na úrovni telesnej i duševnej, pôst mierni hnev, prebúdza súcit, dodáva myšlienkam jasnosť, robí telo pružným, lieči bolesti, blahodarne pôsobí na zmyslové orgány (oči, uši)
.

    
Väčšina ľudí nemá informácie o liečebných účinkoch pôstu. Pritom je to veľmi účinná metóda, ktorá si dokáže poradiť s mnohými chronickými chorobami. Samozrejme, aj preventívne účinky sú rovnako efektívne. Liečenie pôstom sa používalo už od čias Hippokrata (460 rokov pred n.l.) a používa sa nepretržite do dnešnej doby, žiaľ iba v niektorých lokalitách. U nás sa ešte len začínajú využívať nespočetné účinky tejto jednoduchej a finančne nenáročnej liečebnej metódy.

 

Kliknutím na termín si otvoríte záväznú prihlášku


   Spôsob a dĺžku hladovania treba prispôsobiť zdravotnému stavu pacienta. Pri chronických a dlhotrvajúcich ochoreniach jednorazový pôst nestačí, aj keď nám pomôže k zreteľnému zlepšeniu zdravia. Tu je potrebné opakované využitie pôstu, 3–4 týždne máme racionálnu stravu, potom jeden týždeň pôstu. Toto opakujeme niekoľkokrát, najlepšie dovtedy, kým choroba úplne neustúpi.
    Preventívne postenie si rozdelíme na 3–4 týždenné pôsty v priebehu celého roka, vhodné je dodržiavať každý týždeň jeden odľahčovací alebo pôstny deň, prípadne raz za mesiac 2–3 pôstne dni (pôstny víkend).

    Po ukončení pôstu nastupuje obdobie prechodu na bežnú stravu. Tento prechod je veľmi dôležitý – môže výsledok pôstu posilniť alebo oslabiť. Správne má prechod trvať toľko dní, koľko sme sa postili, musí byť jemný – ako prvé jedlo po pôste je vhodné nastrúhané alebo rozmixované surové ovocie (nie banány). V ďalších dňoch potom pomaly zvyšujeme dávky a pridávame postupne ďalšie jedlo.
    V zahraničí sú známe početné sanatória kde základnou terapiou je liečebné hladovanie. Rovnako dôležité sú aj preventívne pobyty. Na Slovenku zatiaľ takéto zariadenie nemáme. Je to veľká škoda, mohli by sme zmierniť utrpenie tisícov chorých a ešte aj ušetriť veľkú finančnú čiastku pre núdznych. V Nemecku, vo Švajčiarsku a najmä v Škandinávii sú špeciálne zariadenia kde základnou liečebnou metódou je detoxikácia. Pri vysokom výskyte srdcovo–cievnych ochorení na Slovensku by masovejšie využívanie tejto jednoduchej metódy mohlo byť veľmi užitočné. Posúva sa vek odchodu do dôchodku. Byť zdravý aj po šesťdesiatke sa stáva nevyhnutnosťou, veď chronické ochorenia v produktívnom veku prinášajú okrem utrpenia aj výraznú zmenu sociálneho postavenia nielen samotného pacienta ale aj celej jeho rodiny.

    Novoročný kurz, ktoréhu súčasťou je očista organizmu sa uskutoční v Hoteli Zátoka*** v Senci. Vhodná poloha hotela pri Slnečných jazerách poskytuje výborné podmienky a prostredie pre relaxáciu v tomto období.  
     Ubytovanie je v 2 a 3-lôžkových izbách s WC, kúpeľňou, tv prijímačom, trezorom, chladničkou, wi-fi pripojením. Účastnícii môžu využívať rôzne druhy masáží, fínsku saunu, infrasaunu, jumping, pedikúru, manikúru, požičovňu a hotelovú knižnicu. Môžu navštíviť Aquapark vzdialený asi 500 m od hotela.
Informácie sú aj na: http://hotelzatoka.eu.


   Tento kurz je vhodný ako prevencia civilizačných chorôb, nadváhy, pre redukciu telesnej hmotnosti a tiež pre pacientov s chorobami srdca a ciev – vysoký tlak, ischemická choroba srdca, pri astme, alergii, osteoporóze, chorobách kostí a kĺbov, tučnote, zápche, oslabenej imunite, pri akné, metabolických poruchách tukov (vysoký cholesterol a tuky v krvi) a pri ďalších zdravotných problémoch.
    Obmedzenia: zákaz fajčiť, neodporúčajú sa domáce zvieratá.

  Kurz nie je vhodný po akútnom srdcovom infarkte, mozgovej príhode, embólii, trombóze, pre diabetes I.typu, pri užívaní inzulínu a liekov na riedenie krvi. Pri týchto ochoreniach je potrebná zmena životosprávy - prechod na prevažne surovú stravu.   

    V cene kurzu je ubytovanie, surová ovocná a zeleninová šťava, očistné čaje, koktaily, šaláty, vychádzky, cvičenie, sauna, 1x Aquapark, telesná analýza (meranie váhy, krvného tlaku, telesného tuku, vody, BMI,...) na začiatku a na konci pobytu, odborné prednášky na rôzne zdravotné témy (srdcovocievne ochorenia, ochorenia kĺbov a kostí, cukrovka, stravovanie, recepty a ďalšie), literatúra a lekársky dohľad. Pobyt vedie MUDr.Mária Fulová. Niektoré príbehy účastníkov detoxikačného kurzu si môžete pozrieť tu.


Týždňové kurzy sa začínajú v nedeľu predpoludním, odchod je vo sobotu dopoludnia.
Cena týždňového kurzu je 225 €. Za príplatok je možné i samostatné ubytovanie.

    Doprava: autom, alebo zo železničnej, prípadne autobusovej stanice mestským autobusom a peši.
Taxi: 0905 161 600, 0903 582 873, cena cca 3 € (z autobusovej alebo železničnej stanice).
Adresa hotela: Hotel Zátoka, Slnečné jazerá Sever, 903 01 Senec.
Súradnice GPS: N48.221391763°, E17.42460072°.

    Ďalšie informácie (termín nástupu, príprava na pobyt, platba) zašleme prihláseným účastníkom do konca t.r.

   Informácie: tel. číslo: 02 4592 4319 (pondelok, streda 20:00-21:00 hod. okrem termínov kurzov).  
   Počas kurzov môžete zavolať na tel.číslo: 0917 213 627   (v pondelok a stredu 20:30-21:30 hod.).                                   

   Prihlásiť sa môžete na záväznej prihláške.

 

Škola verejného zdravia
Chalupkova 24
903 01  Senec

späť

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.