Obsah 3
Predhovor 5
Zborník prednášok 7
M. Fulová: Detoxikácia v praxi 9
M. Fulová: Návrh stravovania 13
M. Kleňová: Dlhovekosť a výživa 15
J. Kraus: Psychika ako jeden zo základných pilierov nášho zdravia 25
A. Krausová: Prečo sa máme správať k sebe pekne 31
M. Matej: Osteoporóza – tichý zlodej kostí 37
J. Pížl: Sacharidová zelenina miesto lepkovej pšenice 44
I. Škereň: Obezita – epidémia 21. storočia 56
D. Zachar: Výživa a zdravie krvi 62
Ukončenie pôstu 69
Meranie telesných parametrov 71
Charta práv pacienta 76
Práva pacientov podľa Európskej charty 83
Vaše príbehy 85
Vaše príbehy 86
Malý receptár 89
Kakaový dezert 90
Avokádový dezert 91
Mrkvový dezert 91
Ovocný dezert 91
Tofu so zeleninou 92
Baklažán s bryndzou 92
Fazuľové lúsky na karí 93
Kaleráb s hráškom 93
Ľadový šalát miesto chleba 94
Pohánka s cesnakom 94
Záver 95
Detoxikácia v praxi
MUDr.Mária Fulová
Život nám pripravuje veľa prekvapení – pekných a radostných ale aj takých, ktoré nepotešia. Medzi tie neželané patrí choroba. Neraz nás prekvapí a zaskočí v tej najnevhodnejšej chvíli – na vrchole kariéry, v čase rodinných či iných problémov. Kladieme si otázky, hľadáme odpovede. Neraz je príčina v nás samých. Neustále sa naháňame, všetko chceme stihnúť, cítime sa nenahraditeľní – až do chvíle kým neochorieme. Vtedy si už väčšina z nás nájde čas na všetko potrebné aby sme boli opäť zdraví. Vyčleniť si dostatok času a trpezlivosti na veľké životné zmeny vôbec nie jednoduché – času je málo, stále sa ponáhľame, komu by sa už chcelo hodinu cvičiť, pol hodiny relaxovať a ešte si aj zdravo navariť.
Návrh stravovania
MUDr.Mária Fulová
Našou potravinovou základňou je surové ovocie, zelenina, obilniny, orechy a olejnaté semená. Surové zložky by mali tvoriť 75% denného jedla, zvyšných 25% môže (ale nemusí) tvoriť tepelne spracované (varené) jedlo. Dôležitý je príjem tekutín.
Dlhovekosť a výživa
Ing.Mária Kleňová
U ľudí prebieha proces starnutia z fyziologického hľadiska rôznou rýchlosťou. Začiatok starnutia nemá pevne stanovený okamih, prebieha počas celého nášho života. Ozajstným problémom sa stáva skutočnosť, že človek sa odjakživa predčasne ubíja rôznymi sociologickými, psychickými a výživou podmienenými záťažami. Súčasné vedecké poznanie potvrdzuje vplyv všetkých uvedených činiteľov, no popri psychologických a sociálnych faktoroch posúva v súvislosti s procesom starnutia do rozhodujúcej úlohy náš spôsob života, najmä stravovanie.
Psychika ako jeden zo základných pilierov nášho zdravia
MUDr. Jozef Kraus
Z historických prameňov ľudstva vieme, že celý Kozmos bol stvorený v dokonalej harmónii. Tak isto človek, ako integrálna súčasť Univerza, sám v sebe aj s ostatným svetom bol v harmonickej rovnováhe. Stvoriteľ prv než stvoril človeka pripravil mu všetko pre jeho zdravý a šťastný život. Človek bol stvorený tak, aby sa tešil z vynikajúceho zdravia a nie aby bojoval s chorobami a so smrťou. Avšak človek hneď na počiatku svojich dejín porušil harmóniu, ako v sebe, tak i s okolím. Skazilo sa ľudské srdce (centrum duše) a vôľa sa naklonila k zlému. Srdce človeka je strediskom citového a duchovného života.
Prečo sa máme správať k sebe pekne
PhDr. Anna krausová
Názov tohto môjho príhovoru skrsol vo mne náhle – nečakane, aj keď som dlho nevedela čo bude jeho obsahom. Skôr ako po obsahu, pátrala som po príčine, prečo sa v mojej mysli vynorila práve táto myšlienka.
Možno to súvisí s biblickým, že láska k našim blízkym sa odvíja od nášho vzťahu k sebe samým (Dekalog: „Miluj svojho blížneho ako seba samého“).
Osteoporóza – tichý zlodej kostí
MUDr. Miloš Matej
Aké sú jej príčiny? Je možné ovplyvniť ju? Ako sa jej brániť? Ako ju liečiť ?
Osteoporózu zaraďujeme do skupiny metabolických chorôb v tomto prípade systému kostí, ktorá sa prejaví zníženým obsahom kostnej hmoty a narušením mikroarchitektúry kosti, ktorej následkom je zvýšenie ich lomivosti a tým rizika zlomenín už pri minimálnom traumate (definícia Svetovej zdravotníckej organizácie WHO). Podkladom toho je, že kosť je metabolicky trvale aktívna aj keď sa nám zdá, že sa nemení. Počas celého života prebiehajú v nej prestavbové zmeny, kostná remodelácia – novotvorba a odbúravanie, ktorou sa v priebehu 6 – 7 rokov všetky kosti úplne vymenia.
Sacharidová zelenina miesto lepkovej pšenice
Ing. Jaroslav Pížl
Môže si rozumný tvor dobrovoľne podrezávať konár na ktorom sedí? Môže si ničiť to čo ho dennodenne živí? Rozumný isto nie, napriek tomu skutočnosť posúďte sami.
Starých Egypťanov prezývali „chlebožrúti“, ale aj my sme dnes predsa taký istí, ak nie ešte žravejší. Chlieb jeme 2 – 3-krát denne a pšenicu pretvorenú do podoby bagiet, žemlí, cestovín, knedlí, koláčov ale i dokonca v mäsových výrobkoch možno ešte častejšie. Egyptská civilizácia ale na jedenie chleba nedoplatila, zatiaľ čo naša je ním, presnejšie pšenicou, ohrozená.
Obezita – epidémia 21. storočia
MUDr.Ignác Škereň
Obezita sa na celom svete považuje za najrozšírenejšie ochorenie, ktoré postihuje nielen ekonomicky rozvinuté ale aj rozvojové krajiny a právom sa považuje za epidémiu 21. storočia. Dotýka sa nielen dospelého obyvateľstva ale postihuje aj deti a dospievajúcu mládež. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje obezitu za najväčší zdravotný problém súčasnosti. V
Výživa a zdravie krvi
prof. Ing. Dušan Zachar
Výživa človeka sa uskutočňuje prostredníctvom prijímania potravy, tekutín, najmä vody a kyslíka z ovzdušia, ktoré dýchame. Ide o aktívny styk organizmu s vonkajším prostredím. Medzi významné činitele vonkajšieho prostredia patrí aj svetelná a tepelná energia, žiarenie, ale aj hluk, vzťahy medzi ľuďmi a prírodou, stres a iné činitele.