Obsah 3
Predhovor 5
Zborník prednášok 7
Mária Fulová: Výživou proti rakovine 9
Mária Kleňová: Funkčné potraviny a výživové doplnky 14
MUDr. Jozef Kraus: Je možné zvíťaziť nad rakovinou? 25
PhDr. Anna Krausová: Ako môžeme regulovať našu
kondíciu psychologickými postupmi 37
Pavol Mazúr: Fytoterapia pri liečbe rakoviny 46
Jaroslav Pížl: Sila bežných potravín v liečení a prevencii rakoviny 52
Ignác Škereň: Zdravie a choroba začína v črevách 64
Praktické skúsenosti s detoxikáciou 72
Naša poradňa 75
Otázky a odpovede 77
Malý receptár 81
Škoricový med 82
Pikantná omáčka 83
Zázvor s medom 83
Ochutená kyslá kapusta 84
Zázvorový čaj 84
Zimný nápoj 85
Banán s cesnakom 85
Zelený nápoj 86
Záver 87
Výživou proti rakovine
MUDr.Mária Fulová
Keď sa hovorí o nádorových ochoreniach, väčšina z nás je ešte stále naplnená optimizmom, nádejou, že mňa to snáď nepostihne. Počet týchto ochorení sa však celosvetovo zvyšuje, aj napriek obrovskej snahe všetkých zainteresovaných. Väčšina ľudí si príčiny vzniku rakoviny spája s fajčením, genetikou, dedičnosťou alebo životným prostredím. Ročne zomiera celosvetovo na onkologické ochorenia asi 36 miliónov ľudí.
Funkčné potraviny a výživové doplnky
Ing. Mária Kleňová
Washingtonský Úrad pre potraviny a výživu (FNB) a Lekársky inštitút (IOM) roku 1994 definovali funk-čné potraviny ako „akékoľvek potraviny alebo zložky potravín, ktoré môžu poskytovať zdravotný úžitok ako tradičné živiny, ktoré potravina obsahuje“. V poslednom desaťročí sa pojem funkčné potraviny vzťahuje na potraviny, ktoré poskytujú ďalšie fyziologické výhody nad rámec uspokojenia základných výživových potrieb.
Je možné zvíťaziť nad rakovinou?
MUDr. Jozef Kraus
Ľudské telo sa skladá z nesmierneho množstva buniek rôzneho druhu. Bunky majú rôzny tvar, veľkosť a rôzne funkcie. U zdravého človeka je medzi jednotlivými skupinami buniek rovnováha – súlad. Tento súlad zabezpečuje informačný systém každej bunky, ktorého nositeľom je kyselina deoxyribonukleová (DNA). Táto je zároveň nositeľom dedičných vlastností každej bunky a teda i celého organizmu. Ak príde z najrôznejších príčin k poruche informačného systému v bunke, začne sa bunka nekontrolovane deliť a rozmnožovať.
Ako môžeme regulovať našu kondíciu psychologickými postupmi
PhDr. Ana Krausová
Tieto úvahy chcem venovať všetkým tým, ktorí si uvedomujú, že svoje zdravie, kondíciu majú z veľkej miery vo svojich rukách a môžu ju tlmiť alebo udržovať. Chcem povzbudiť nielen tých, čo myslia preventívne, ale najmä tých, čo sa už so zdravotným problémom stretli a chcú sa pokúsiť zmeniť smer vývinu i vážneho imunitného ochorenia prostredníctvom mentálnych a emocionálnych prostriedkov a chcú zaujať iné, než len pasívne stanovisko a „nechať všetko na zásah lekárov a zdravotníkov“.
Fytoterapia pri liečbe rakoviny
Pavol Mazúr
V súčasnosti, keď poznanie ľudstva je na veľmi vysokej úrovni, pretrvávajú problémy s liečením zhubných nádorov ako je rakovina, srdcovocievne ochorenia, AIDS, reumatizmus a iné. Ukázalo sa, že nesprávna výživa prispieva k vzniku rakoviny až 30-40%. K ochoreniam samozrejme prispieva i fajčenie, alkohol, sedavý spôsob života, životné prostredie a to čo zdedíme po rodičoch. Výskum dokázal, že zelenina a ovocie znížia riziko rakoviny žalúdka, ústnej dutiny a hltana o 80% a rakoviny pažeráka a pľúc o 30%. Konzumácia zeleniny a ovocia s veľkou pravdepodobnosťou znižuje i riziko hormonálne podmienených chorôb prsníka, vaječníkov, tela maternice a prostaty.
Sila bežných potravín v liečení a prevencii rakoviny
Ing. Jaroslav Pížl
Keď je už ozaj s nami zle veríme aj na zázraky. Lenže si neuvedomujeme, že zázrakom je už sám život, ktorý sme dostali do vienka. Ale tento zázrak zázrakov sa nám vidí akosi príliš obyčajný a preto si ho nevážime, dostatočne nestrážime, nechránime a keď sa nám prirodzený zázrak zdravého fungovania tela začne akosi strácať, hľadáme, očakávame akýsi ďalší, ešte silnejší zázrak, ktorý by anuloval naše prehrešky proti prvému zázraku zázrakov.
Zdravie a choroba začína v črevách
MUDr.Ignác Škereň
Pri narodení dostávame darom nádherný život, telo so zázračnými schopnosťami, ktoré náš rozum často ani nepozná, ale nevie ani pochopiť a to všetko s cieľom žiť plnohodnotný život. Nie vždy sa naplnia tieto očakávania. Veď už aj detstvo mnohých je poznačené chorobami, rôznymi ťažkosťami, často aj podlomeným zdravím, ale aj predčasnou smrťou. Všetko to závisí jednak od našej genetickej výbavy, ktorú sme dostali od rodičov, starých rodičov, ale aj od vlastnej starostlivosti o zdravie, od životosprávy.
Praktické skúsenosti s detoxikáciou
Pán Giulio nám po detoxikačnom kurze napísal:
V roku 2008 som mal 54 rokov a 120 kg. Nemal som veľké zdravotné problémy, ale veľa príznakov, že budú.... Vysoký tlak, chronická únava, nemohol som sa pohybovať pri fyzickej práci (napríklad v záhrade), nájsť vhodné oblečenie a zaviazať šnúrky na topánke. Samozrejme, mal som stres pri robote a myslel som, že mám zvýšené riziko na infarkt a na iné zdravotné problémy. Takže ako start up na schudnutie som potreboval nejakú pomoc. Rozhodol som sa pre detoxikačný pobyt u pani Fulovej...