Škola verejného zdravia, Chalupkova 24, 903 01 Senec, www.skolaverejnehozdravia.sk                         AUDIO
 
 
   Úvod
   Poradňa
   Ako sa zdravo stravovať
   Prečo surovú stravu
   Návrh stravovania
   Imunitný systém
   Naše srdce na Vianoce
   Kontakt

 oznam
posledná zmena
15.12.2007

 

  Poradňa

 

Návrh stravovania

  

 Našou potravinovou základňou je surové ovocie, zelenina a obilniny. Surové zložky by mali tvoriť 75% denného jedla, zvyšných 25% môže ale nemusí tvoriť tepelne spracované (varené) jedlo. Dôležitý je príjem tekutín.


   Na pitie sú vhodné bylinné čaje, voda (pri použití z vodovodu je vhodná prevarená s trochou citrónovej šťavy) a zeleninové šťavy. Ovocné šťavy podávame v menšej miere, hlavne ťažko chorým a tam, kde nie je možné konzumovať ovocie, prípadne ovocné kaše. Tekutiny by sme mali piť po dúškoch (s výnimkou smädu kedy sa napijeme do chuti), aby sa v zažívacích orgánoch stihli čo najlepšie využiť. Denná dávka je 1,5 – 2 litre tekutín.
   Jedálny lístok sa nedá zostaviť paušálne, musíme rešpektovať zdravotný stav a želanie záujemcu alebo pacienta. Väčšina ľudí, ktorí chcú zmeniť svoju životosprávu, nemá záujem len o surovú stravu, ale o vhodne skombinovanú a vyváženú stravu s doplnkom stravy varenej. Takto je zložený jedálny lístok v liečebných ústavoch v štátoch, kde sa aplikuje biologická medicína. Vhodným doplnkom liečebnej životosprávy sú pravidelné odľahčovacie alebo pôstne dni.


   Pre pacientov s niekoľkými ťažkými ochoreniami je však prechod na surovú stravu nevyhnutnosťou (aspoň na určité obdobie). V takýchto prípadoch musíme postupovať individuálne, byť v kontakte s pacientom a starostlivo ho sledovať.


   V nasledujúcich odstavcoch načrtneme osnovu jedálneho lístka, ktorú si záujemca alebo pacient môže prispôsobiť svojim želaniam a možnostiam.
   Ráno prijímame najprv tekutiny. Je prospešné zvyknúť si na šalviový čaj, ktorý podporuje a posilňuje činnosť pečene (v ranných a predpoludňajších hodinách sa naše telo očisťuje od odpadových látok). Ak chceme urobiť čosi naozaj dôležité pre svoje zdravie, tak 10 – 15 minút po čaji vypijeme pohár zeleninovej šťavy. Znovu pripomínam, že tekutiny pijeme po hltoch. Ak máme ráno málo času, šťavu si môžeme vziať aj do práce, najlepšie vo fľaši z tmavého skla. Po šťave si urobíme opäť malú prestávku a keď pocítime hlad, zjeme prvé jedlo – surové ovocie. Surové ovocie jeme v priebehu predpoludnia dva až štyri krát, vždy, keď sme hladní. Medzi 11. a 12. hodinou, aspoň pol hodiny po konzumácii posledného ovocia zjeme 2 – 3 polievkové lyžice olejnatých semien alebo 5 – 8 vlašských orechov. Denná dávka je 30 – 60g. Orechy a olejnaté semená sa trávia pomerne dlho, preto ich po 14. hodine už nejeme. Okrem toho by sa nemali v zažívacích orgánoch miešať s inými potravinami, lebo by sa čiastočne znehodnotili (rezance s makom alebo s orechmi nám veľa nedajú).


   V priebehu predpoludnia vypijeme aspoň 1 pohár slabého čaju alebo vody s trochou citrónovej šťavy. Ak predpoludním cítime hlad, dajme si najprv 1 – 2 dcl tekutín, o 10 minút už môžeme zjesť ovocie. Tekutiny si dáme aj pred obedom, ak máme možnosť, vypijeme 1 – 2 dcl čerstvej zeleninovej šťavy (najmä pacienti s dlhotrvajúcimi chorobami), po 15 – 20 minútach si dožičíme hlavný chod – veľký tanier zeleninového šalátu (20, 30 i viac dg, aby sme sa príjemne nasýtili). Pol hodinu po šaláte si môžeme dať prvé varené jedlo. Zásada je vždy zjesť najprv surové jedlo a až po prestávke na dosýtenie zjeme tepelne spracované jedlo, ktorého by malo byť o polovicu menej ako šalátu. Keď vyhladneme v popo-ludňajších hodinách, dožičíme si ovocie, alebo zjeme porciu šalátu, ktorá nám zostala od obeda. Opäť nezabudneme na tekutiny.


   Večeru pripravíme podobne ako obed. Ak je to možné alebo potrebné zo zdravotných dôvodov, pripravíme si čerstvú zeleninovú šťavu. O 20 minút, alebo keď pocítime hlad, zjeme najprv surový šalát alebo čerstvú zeleninu. Po prestávke, keď máme naozaj chuť na ďalšie jedlo, zjeme ešte ako doplnok večere ľahké varené jedlo, ktoré môžeme nahradiť polovicou šálky mrazenej kukurice alebo hrášku, namočenej a ochutenej pohanky alebo troma lyžicami naklíčeného obilia. Varené jedlá pripravujeme veľmi jemne – zeleninové a strukovinové polievky a omáčky, zemiaky a ryžu natural na rôzne spôsoby – so šampiňónmi, so zeleninou, sójou či potravinovými doplnkami, ako sú výživové kvasnice, syr tofu, morské riasy, atď. Ak neskôr večer pocítime hlad, zaženieme ho surovým ovocím.

   Takto zložená strava obsahuje všetky potrebné látky a má výrazne podporný vplyv na očisťovanie vnútorného prostredia nášho tela a rovnako na posilnenie regenerácie – obnovy tkanív a orgánov.

Spracovala MUDr. Mária Fulová

hore

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.