Úvodom
Skromné jedlo dnes väčšinou nie je centrom záujmu, skôr naopak. Pritom práve jednoduché jedlo s prevahou surových zložiek má pre naše zdravie rozhodujúci význam. U nás takéto stravovanie zatiaľ nie je veľmi rozšírené a ak sme sa teda rozhodli pre zmenu, môžeme sa rozhodnúť pre radikálny alebo postupný spôsob. V prvom prípade nám poslúži návrh stravovania na našej stránke, ak nemáme dostatok motivácie rozhodnem sa pre druhú možnosť. Začneme znižovať konzumáciu mäsa a mliečnych výrobkov, pekárenské výrobky z bielej múky vymeníme za celozrnné (čierne), soľ a cukor obmedzíme na minimum, začneme zvyšovať konzumáciu ovocia a zeleniny – ak nám surová zelenina spočiatku spôsobuje nafukovanie čriev, časť nahradíme ju jemne dusenou alebo varenou. Tento prechod zvyčajne trvá 1 – 2 mesiace. Dôležité je, aby sme používali kvalitné suroviny – kvalitný ocot, morskú soľ, ak sa dá sladíme medom, koreniny bez glutamanu sodného, suroviny čo najčerstvejšie, kvalitné tuky, za surova lisované oleje…
Naša „kuchyňa” je veľmi jednoduchá – surové aj varené jedlá sa pripravujú ľahko a pomerne rýchlo. Často však počujem obavu, zdravá strava je drahá. Naopak, strava založená na báze rastlinných produktov je asi o 30% lacnejšia ako zmiešaná.
Pripravovať takúto stravu dokáže bez problémov každý. Chcela by som Vám ponúknuť chutné surové a vegetariánske jedlá, ktoré nielen nasýtia, ale aj ozdravia. |