Škola verejného zdravia, Chalupkova 24, 903 01, Senec, www.skolaverejnehozdravia.sk                         AUDIO
 
 
   Úvod
   Poradňa
   Ako sa zdravo stravovať
   Prečo surovú stravu
   Návrh stravovania
   Imunitný systém
   Naše srdce na Vianoce
   Kontakt

 oznam
posledná zmena
15.12.2007

Poradňa

Ako sa zdravo stravovať

   V súčasnosti máme žiaľ, čoraz menej fyzickej aktivity. Energetický výdaj je teda malý, príjem energie vysoký. Výsledkom je nielen nadváha, ale aj rôzne metabolické poruchy – vysoký krvný cukor, cholesterol, tuky, ... Najlepšou obranou je zmena zloženia stravy. Našou najlepšou potravinovou základňou je surové ovocie, zelenina, orechy, olejnaté semená a jemne pripravené strukoviny a obilniny. Surové zložky by mali tvoriť až 75% denného jedla.

Osnova denného stravovania je veľmi jednoduchá a každý si ju ľahko prispôsobí svojim potrebám a želaniam.

   Ráno prijímame najprv tekutiny – nie sladené. Vhodné sú bylinné čaje ale stačí aj čistá voda, prípadne s troškou citrónovej šťavy. Ak chceme urobiť pre svoje zdravie čosi naviac, tak 15 minút po čaji vypijeme pohár zeleninovej šťavy.


   Po šťave je vhodná malá prestávka (15 minút) a môžeme si dať prvé tuhé jedlo – surové ovocie – koľko nám chutí. Najvhodnejšie sú šťavnaté druhy, banány radšej až na desiatu. Surové ovocie môžeme jesť vždy keď sme hladní.


   Medzi 10 – 11 hodinou, aspoň pol hodiny po poslednom ovocí, zjeme 2 – 3 polievkové lyžice orechov alebo olejnatých semien. Denná dávka je 30 – 60g. Trávia sa pomerne dlho, preto ich po 14. hodine už nejeme. V zažívacích orgánoch by sa nemali miešať s inými potravinami, lebo by sa znehodnotili. Jeme ich vždy nalačno, nasledujúce 2 hodiny nebudeme nič jesť.
V priebehu dopoludnia nezabudnime piť – každé 2 hodiny pohár vody.


   Na obed si dáme najprv hlavný chod – surový zeleninový šalát (20, 30 i viac dg, aby sme sa príjemne nasýtili). Po krátkej prestávke si dáme varené jedlo. Platí, že vždy zjeme najprv surový zeleninový šalát a až potom jeme varené jedlo – malo by ho byť až o polovicu menej ako šalátu.


   Ak popoludní pocítime hlad, zaženieme ho ovocím alebo zeleninou.


   Večeru si pripravíme podobne ako obed – najprv šalát, po ňom niečo jednoduché. Ak je to možné alebo potrebné zo zdravotných dôvodov, pripravíme si čerstvú zeleninovú šťavu. Varené jedlo pripravujeme jemne – zeleninové a strukovinové polievky a omáčky, zemiaky a ryžu natural na rôzne spôsoby, pohánku a iné obilniny. Vhodné sú niektoré potravinové doplnky a výrobky zo sóje – výživné kvasnice, morské riasy, výrobky zo sóje. Nezabúdame na pitný režim. Ak neskôr večer vyhladneme, stačí ovocie alebo zelenina.

   Takto zložený jedálny lístok obsahuje všetky potrebné látky a výrazne podporuje kvalitu zdravia a chráni pred civilizačnými chorobami.

DOBRÚ CHUŤ!

hore

späť

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.