Naše srdce na Vianoce
Blížia sa Vianoce a pre väčšinu z nás budú opäť pekné a pokojné. Nie všetci sa však budeme tešiť zdraviu a pohode. Najkrajšie sviatky roka, aj keď sú sviatkami pokoja, prinášajú skryté nebezpečenstvo, ktoré nás môže o vytúžený pokoj pripraviť. Rybia kostička v krku alebo žlčníkový záchvat nám sviatky na niekoľko hodín pokazia ale napokon ich zvládneme. Oveľa smutnejší je prekvapujúco vysoký počet infarktov – v čase medzi Vianocami a Novým rokom sa zvyšuje počet smrteľných prípadov. Je to prekvapujúce, ale je to skutočne tak. Americkí kardiológovia chceli objasniť príčinu týchto udalostí a uskutočnili rozsiahlu štúdiu, v rámci ktorej preskúmali dvestotisíc infarktov so smrteľným následkom. Na ich veľké prekvapenie to s infarktami vôbec nebolo tak ako očakávali. K infarktom totiž neprichádzalo vtedy keď by sme ich najviac očakávali, teda v stresových a záťažových situáciách, ale naopak v čase ticha a pokoja. Ako najčastejšiu príčinu označili sociálny stres spojený so zvýšenou konzumáciou nielen jedla ale aj alkoholu. Napriek tomu že prežívame sviatočné dni pre niektorých môžu byť priťažké. Predpokladá sa že k týmto vážnym udalostiam dochádza u ľudí, ktorí už majú určitým spôsobom „pripravený terén“. Jedná sa o ľudí tučných alebo aspoň s nadváhou, so zvýšeným alebo vysokým krvným tlakom, cholesterolom, cukrom v krvi, prípadne s ďalšími problémami. Smutné je, že tieto problémy väčšinou vôbec nevnímame – oni totiž nebolia a neraz na ne upozorní až prvý infarkt. Najmä ľudia a vysokým krvným tlakom musia byť opatrní a starať sa o svoje srdce a cievy aby im toto zákerné ochorenie neublížilo. Tlak krvi sa v priebehu dňa mení, najvyššie hodnoty má v ranných hodinách. Preto k zvýšenému počtu cievnych príhod dochádza nadránom. Aj keď sú Vianoce sviatkami hojnosti, na našom stole nemusia byť kopce tučných jedál. Naservírujme si radšej hojnosť toho, čo cez rok neraz chýba – čas pre rodinu, ochota, porozumenie, spoločné akcie – namiesto vysedávania pri plnom stole vychádzku alebo trochu športu. Spolu s poriadnou porciou ovocia a zeleniny nám Vianoce prinesú ozajstnú pohodu tela i duše.
Kým začneme „sviatkovať“ mali by sme si poctivo spočítať svoje riziká a potom sa rozhodnúť ako s nimi zaobchádzať.
Ako prvé si pripomenieme nadváhu a tučnotu – čím väčší obvod pásu, tým väčší výskyt srdcovocievnych ochorení ale aj cukrovky a poruchy metabolizmu tukov. U mužov predstavuje zvýšené riziko obvod pásu nad 102 cm, u žien nad 88 cm.
Vysoký tlak je tichý zabiják – ročne zabije viac ľudí ako 2.svetová vojna. 50% ľudí vôbec nevie, že ho má. Kedy sme mali naposledy 120/80 mm Hg? K vysokému tlaku sa s obľubou pridá aj vysoký obsah tuku aj cukru v krvi a smrtiace kvarteto je na svete – tučnota, vysoký cukor, tuk a tlak krvi sa nazývajú smrtiaca štvorka. A ak sa nám tuk ukladá hlavne na bruchu – sme ako jablko – je to ďalší kameň úrazu. K tomu ešte pridáme fajčenie, niekoľko šálok kávy a samozrejme alkohol. „Dobrým zvykom“ je dožičiť si po výdatnom jedle siestu – omámený tučným jedlom a alkoholom túžime len po jednom – dobre si pospať. Oveľa lepšie by sme urobili, keby sme sa vybrali na vychádzku, aby sme tuky z krvi čo najrýchlejšie spálili, skôr než nám stihnú ublížiť. Ak sme sa stali „šťastnými majiteľmi“ týchto rizikových faktorov skúsme pouvažovať ako by sme zmenšili riziko Vianoc. Začnime s jedlom – namiesto vyprá-žaného kapra a majonézového šalátu si pripravme pstruha na cesnaku a zemiaky s petržlenom, pridajme tanier čerstvej zeleniny, namiesto maslovej torty pečené jablká s hrozienkami a škoricou, 2 – 3 orechy, namiesto údenej krkovičky malé kocky nízkotučného syra ozdobené hroznom, namiesto zákuskov sušené datle a slivky. Sladené nápoje vynechajme, sú príliš kalorické, spomaľujú a sťažujú trávenie. Zelený mätový čaj namiesto kávy nás príjemne osvieži. Dostatok tekutín je veľmi dôležitý, každé 2 hodiny vypijeme pohár vody. A keď sa po Vianociach postavíme na váhu, budeme príjemne prekvapení – nič vážne sa nestalo.
Vianoce bez rizika, v zdraví, v pohode, v pokoji s peknými zážitkami a splnenými želaniami Vám praje
Mária Fulová |