Škola verejného zdravia, Chalupkova 24, 903 01, Senec, www.skolaverejnehozdravia.sk                         AUDIO
 
 
   Úvod
   Poradňa
   Ako sa zdravo stravovať
   Prečo surovú stravu
   Návrh stravovania
   Imunitný systém
   Naše srdce na Vianoce
   Kontakt

 oznam

 Návrh stravovania
pozri Poradňa

posledná zmena
15.12.2007

 

 

 

Poradňa

 

Prečo surovú stravu?

   Liečivé a ochranné (preventívne) účinky surovej stravy vyskúšali tisíce ľudí. V mnohých štátoch pracujú liečebné centrá, ktorých úspechy sú založené na diéte z čerstvého ovocia a zeleniny. Ako je možné, že takáto jednoduchá strava doplnená primeraným pohybom úspešne lieči mnohé choroby s ktorými si neporadili lieky a moderná medicína? Vysoký krvný tlak, choroby srdca, obličiek a pečene, psoriáza, cukrovka a zápaly kĺbov, alergia, poruchy imunitného systému a trávenia – to je len časť problémov, ktoré dnes označujeme názvom civilizačné (správnejšie degeneratívne) choroby. Najčastejšie sú výsledkom zlého životného štýlu. Naše živé telo tvoria miliardy živých buniek. Každá bunka predstavuje živý organizmus, ktorý prežíva svoj život v susedstve s ostatnými bunkami. Potrebuje prijímať výživné látky, kyslík a vodu a vylučovať odpadové látky, ktoré sa v nej tvoria počas látkovej výmeny.
   Bunky nemajú špeciálne prijímacie a vylučovacie orgány – túto úlohu plní bunečná blana (membrána), ktorá to dokáže vďaka svojmu zloženiu. Skladá sa z cholesterolu a nenasýtených mastných kyselín. Aj keď sú bunky uložené tesne vedľa seba, ostáva medzi nimi mikroskopický medzibunečný priestor, vyplnený medzibunečnou tekutinou (tkanivový mok, lymfa). Bunečná membrána a medzibunečná tekutina majú pre život bunky kľúčový význam.   Na chvíľu odbočíme a povieme si niečo o cievach a o krvnom obehu. Krv prúdi v tepnách a v žilách. V tepnách prúdi okysličená krv bohatá na živiny a v žilách zas odkysličená a odpadové látky z celého tela. Hlavné tepny sú široké trubice so silnou svalovou vrstvou v stene, postupne sa vetvia až na tenučké vetvičky – kapiláry (vlásočnice), ktoré pretkávajú celé naše telo a dostávajú sa až do tesnej blízkosti buniek a medzi-bunkového priestoru. Privádzajú sem všetko potrebné pre život buniek a z tohto spoločného priestoru sa žilným obehom odvádzajú odpadové látky.    Ak by sa do tesnej blízkosti buniek nedostal kyslík a potrebné živiny, postupne by zahynuli od hladu. Ak by sa odpadové látky z bunky neodstránili, poškodili by sa bunečné orgány vrátane DNA v jadre, bunka môže zahynúť, alebo dochádza k syntéze atypických bielkovín či ku vzniku mutovaných dcérskych buniek. Ak máme voľne priechodné cievy, čistú krv a dobré zloženie stravy, majú naše bunky základné predpoklady na zdravý život. Samozrejme za predpokladu dôkladnej detoxikácie – odstraňovania bunečného odpadu. V našom tele teda prebiehajú nespočetné prirodzené chemické procesy, ktoré nám zabezpečujú potrebnú energiu i stavebné látky. Tieto chemické pochody sú veľmi jemné a z rôznych príčin môže dochádzať k ich narušeniu. Najčastejšou príčinou je nesprávna životospráva – svojim bunkám denne nanútime obrovské množstvo nevhodnej potravy, naložíme im bremeno, ktoré nemôžu uniesť a z nášho pôvodne zdravého a čistého tela sa stáva skladište metabolického odpadu a tuku. A to je jedna zo základných príčin vzniku už spomínaných degeneratívnych chorôb.

 

 Ako nám môže pomôcť surová strava?   

    Zoberme si na pomoc známu otázku nositeľa Nobelovej ceny Alberta Szent-Györdyiho, ktorú položil asi pred 50-imi rokmi: „Aký je rozdiel medzi živou a mŕtvou krysou?“. Podľa klasických zákonov by sme takmer žiadny rozdiel nenašli. Odpoveď vedca znela: „Istý druh elektrickej energie.“   Skúsme si položiť podobnú otázku: „Aký je rozdiel medzi surovou a varenou stravou?“Z hľadiska klasických zákonov by boli obe takmer rovnaké. Z biologického pohľadu by sme zistili, že surová strava v celom tele zvyšuje mikroelektrické napätie – toto napätie by sme mohli označiť ako mieru bunečnej aktivity. Mikroelektrické napätie nie je v tele ustálené, priebežne sa mení a vo chvíli jeho zvýšenia sa zosilňujú metabolické reakcie. Náš život a zdravie sú postavené na plynulej energetickej a látkovej výmene medzi krvným riečišťom a bunkami. Okrem mikroelektrického napätia majú živé bunky tzv. selektívnu kapacitu – je to schopnosť priťahovať látky, ktoré potrebujú a odmietať škodlivé a zbytočné. Koniec života znamená aj stratu týchto schopností. Čím sú silnejšie, tým intenzívnejšie prebieha metabolizmus – vitalita a zdravie sa zlepšujú. Naopak, úbytok mikroelektrického a chemického napätia a oslabenie selektívnej kapacity sú znakmi osla-beného zdravia. Zhoršuje sa metabolizmus, spomaľuje regenerácia a reprodukcia buniek (rozmnožovanie buniek), oslabuje sa stena vlásočníc, dochádza k hromadeniu tekutín v ich okolí, spomaľuje sa odstra-ňovanie odpadových látok, ktoré sa postupne usadzujú v celom tele, môžu sa v nich množiť plesne a baktérie. Začína sa bludný kruh. Ešte sa neobjavili typické prejavy niektorej choroby ale pocit dobrého zdravia sa už pominul. Chronická únava, prchavé opuchy, neurčité bolesti a rôzne nedefinovateľné pocity signalizujú, že čosi nie je v poriadku.  Akonáhle sa obnoví normálny metabolizmus buniek účinkom diéty zo surovej stravy, vitalita a zdravie celého organizmu sa rýchlo zlepšuje. Už za niekoľko dní sa vylúči značná časť nahromadených odpadových látok, obnovuje sa rovnováha medzi minerálmi a medzi kyselinami a zásadami v tele, telo dostáva biologicky aktívne živiny a obnovuje sa hladina živín potrebných na optimálny život buniek, zvyšuje sa schopnosť buniek využívať kyslík a tým sa opäť obnoví tvorba energie. Posilňuje sa imunitný systém, spomaľuje starnutie, čistia sa upchaté cievy, ustupujú opuchy a bolesti, zlepšuje sa činnosť čriev, obličiek, pečene a pankreasu, upravuje sa telesná hmotnosť. Surové ovocie a zelenina dodáva telu vzácne enzýmy – sú to základné kamene zdravia. Všetko čo sa deje v našom tele môže prebiehať len za prítomnosti enzýmov. V tele ich máme niekoľko tisíc druhov. Teplota nad 40 °C ich poškodzuje a vo varenom jedle sú zničené úplne.
   Ak nemá živý organizmus dostatok enzýmov časom sa v ňom hromadia metabolické látky, ktoré môžu byť základom vážnych ochorení, vrátane rakoviny.   V rastlinách obsiahnuté hormóny pozitívne vplývajú na imunitný systém, esenciálne oleje a horké silice majú veľmi široké účinky, medzi najznámejšie patrí podporovanie činnosti zažívacích orgánov – podporujú tvorbu tráviacich enzýmov.   O vitamínoch a mineráloch máme všetci dostatok informácií, iba pripomeniem, že je veľký rozdiel medzi tým či ich máme v prirodzenej forme, alebo tepelne spracované. Na ochranu tela pred následkami toxických látok sa významnou mierou podieľa vláknina potravy. Poznáme viac druhov vlákniny, rozpustnú a nerozpustnú vo vode – každá z nich najmä v surovom stave aktívne pôsobí v tráviacich orgánoch. Zlepšuje peristaltiku – posúvacie pohyby čriev, čím zrýchľuje prechod črevného obsahu najmä v hrubom čreve. Jej účinkom sa živiny uvoľňujú pomalšie a pravidelnejšie čo je pre telo výhoda. Pôsobí proti kvaseniu a hnitiu v črevách, lebo potláča rozmno-žovanie kvasných a hnilobných baktérií. Naopak, podporuje množenie prospešných baktérií, napríklad tých čo syntetizujú vitamíny B a K. Ovplyvňuje metabolizmus tukov – konkrétne pektíny znižujú hladinu cholesterolu v krvi, okrem toho vychytávajú ťažké kovy a odstraňujú ich z tela.       Ku vzácnym látkam s liečebným efektom patria rastlinné pigmenty – chlorofyl, anthokianiny a flavonoidy. Využívajú sa pri liečení mnohých chorôb – od chudokrvnosti až po onkologické choroby a samozrejme pôsobia aj preven-tívne. Je toho veľmi veľa čo nám ponúka surová rastlinná výživa, každý list, koreň, orech, či semienko správne pripravené a použité nám poslúži ako skvelý zdroj na upevnenie zdravia. Zlepšuje obnovujúce (regeneračné) a udržiavacie mechanizmy v tele, zvyšuje schopnosť odolávať únave, stresu a chorobám.    Na záver ešte spomeniem zaujímavý jav, ktorému už desiatky rokov venujú pozornosť vedecké kapacity. Nazýva sa potravinová leukocytóza - po konzumácii vareného jedla sa zvyšuje počet bielych krviniek v zažívacích orgánoch. Tento známy fakt sa doteraz považoval za normálnu reakciu organizmu na prítomnosť pokrmu. Výskumom sa zaoberal aj Paul Konchakof v Inštitúte klinickej chémie v Lausaunne. Zistil, že pri konzumácii surovej stravy k leukocytóze nedochádza.

   Aké sú dôsledky leukocytózy?   Zakaždým, keď sa najeme, zhromaždia sa biele krvinky v oblasti zažívacích orgánov – varená strava má odlišné biologické vlastnosti a telo, respektíve imunitný systém ju vníma ako cudzorodú látku a začína sa proti nej brániť. Podobne ako keď sa nám do prsta zapichne trieska – leukocyty ju obkolesia v snahe izolovať ju od okolitého živého prostredia aby zabránili možnému poškodeniu okolitých tkanív – napríklad bakteriálnym zápalom.  Keď sa po výdatnom varenom jedle biele krvinky zhromaždia v bruchu, ostatok tela ostáva bez potrebnej ochrany. Takáto zbytočná drezúra niekoľkokrát za deň, trvajúca celé desaťročia, neprimerane zaťažuje a vyčerpáva imunitný systém a zni-žuje odolnosť tela proti chorobám. Zaujímavosťou pokusu bolo, že ak účastníci zjedli najprv surové jedlo a až potom varené, leukocytóza sa neobjavila. Tento výsledok dosiahli vtedy, keď surové jedlo tvorilo približne 75% skonzumovaného jedla. Aj v liečebných ústavoch kde sa ako základ liečby využíva účinok surovej stravy je jedálny lístok zostavený tak, že surové zložky tvoria 75 a viac percent denného jedla.  Celkom nakoniec už len malá pripomienka – prirodzená výživa neznamená nepríjemné obmedzo-vanie a jednotvárnu stravu. Náš systém vzdelávania neponúka výchovu k správnej výžive a nedostatky vo vzdelaní nás vedú k mylným predstavám. Našťastie stále  viac ľudí si začína uvedomovať, že zdravá výživa a správna životospráva nás dokážu ochrániť pre nepríjemnými chorobami – jednoducho lacno, bezpečne a aj bez škodlivých vedľajších účinkov.

hore

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.