Škola verejného zdravia, Chalupkova 24, 903 01, Senec, www.skolaverejnehozdravia.sk                         AUDIO
 
   Úvod
   Prednášky 2019
   Prednášky 2018
   Prednášky 2017
   Prednášky 2016
   Prednášky 2014
   Prednášky 2013
   Prednášky 2012
   Prednášky 2011
   Prednášky 2010
   Prednášky 2009
   Prednášky 2008
   Prednášky 2007
   Prednášky 2006
   Prednášky 2005
   Kontakt
   

 oznam
posledná zmena
1.4.2019

 

Prednášky 2019

Ponukový list

 

Detoxikačné kurzy

Obsah   3

Predhovor   5

Zborník prednášok   7
  M. Fulová: Detoxikáciou ku zdraviu   9
  R. Moravčík: Význam včiel pre spoločnosť, človeka a prírodu   12
  Š. Košlík: Správna výživa - základ zdravia   20
  J. Kraus: Detoxikácia tela, duše a ducha    31
  Z. Čičmanská: Čakankový sirup    41
  M. Dubnická: Esenciálne oleje - voňavá pomoc pre telo a dušu   43
  M. Fulová: Návrh stravovania    47
  M. Fulová: Ukončenie pôstu    49

Vaše príbehy   51
  Vaše príbehy   52

Malý receptár    57
  Šalát s javorovým balzamikom    58
  Zeleninová omáčka    59
  Dusená špargľa s hľúzovkovou pastou a prepeličím vajíčkom    59
  Ryžový šalát s jablkami    60
  Cestoviny s kozím syrom   60
  Šalát s avokádom    61
  Kapustovo-mrkvový šalát s jogurtom    61
  Pečený filet z tresky so špargľou    62
  Hummus nátierka    63
  Šalát z čiernou fazuľkou a octom z ružového vína    64
  Ryža Aquarello    65
  Losos s balzamikom    66
  Pomarančový šalát    66
  Mrkvová torta    67
  Polievka na chudnutie alebo udržanie hmotnosti   68
  Jogurt z chia semien     69

Záver   71

 

Detoxikačné kurzy
MUDr. Mária Fulová
  
 

Väčšina ľudí nemá informácie o liečebných účinkoch pôstu. Pritom je to veľmi účinná metóda, ktorá si dokáže poradiť s mnohými chronickými chorobami. Samozrejme, aj preventívne účinky sú rovnako efektívne. Liečenie pôstom sa používalo už od čias Hippokrata (460 rokov pred n.l.) a používa sa nepretržite do dnešnej doby. V zahraničí sú známe početné sanatória kde základnou terapiou je liečebné hladovanie. Rovnako dôležité sú aj preventívne pobyty. Na Slovenku zatiaľ takéto zariadenie nemáme. Je to veľká škoda, mohli by sme zmierniť utrpenie tisícov chorých a ešte aj ušetriť veľkú finančnú čiastku pre núdznych. V Nemecku, Švajčiarsku, USA, Škandinávii ale aj v Rusku sú špeciálne zariadenia kde základnou liečebnou metódou je detoxikácia.

 

Význam včiel pre spoločnosť, človeka a prírodu
Rudolf Moravčík

Opeľovacia činnosť je najdôležitejšou činnosťou včiel. Zástupcovia čeľade včelovité na našej Zemi vykonávajú opelenie na 95 % všetkých porastov. Ostatní opeľovači vykonávajú zbytok, 5 % opelenia. Je to dané skutočnosťou, že včielky sú dokonale prispôsobené na opeľovaciu činnosť. Spoločenstvo včiel, včelia rodina je veľmi početná. V sezóne dosahuje kondíciu 50 až 80 tisíc jedincov a prevažnú časť robotníc uvoľňujú na prácu v prírode. Iný hmyz je na jar málopočetný, zvyčajne sa jedná o jedinca, ktorý v prírode toho veľa nespraví.

 

Správna výživa – základ zdravia, nesprávna výživa – významná príčina chorôb
MUDr. Štefan Košlík, CSc.

Zdravotný význam vlákniny spočíva:

  • v mechanickom posúvaní zvyškov potravín v čreve,
  • v chemickej absorbcii jedov (detoxikácia),
  • v regulácii vstrebávania živín (cholesterolu, cukru) v čreve,
  • v tom, že sú živnou pôdou pre probiotické baktérie.

Dôsledky nedostatku vlákniny: imunodeficiencia, diabetes mellitus, ateroskleróza, apendicitída, črevné divertikuly, hemoroidy, nádorové ochorenia (najmä rakovina hrubého čreva).

Zdrojom vlákniny sú iba potraviny rastlinného pôvodu!

 

Detoxikácia psychiky, psychohygiena a psychoprofylaxia
MUDr. Jozef Kraus

Zdravie nie je vecou náhody, i keď žiaľ, i v dnešnej modernej dobe, väčšina ľudí tomuto „mýtu“ stále akosi podvedome verí. Je však najvyšší čas, aby sme svoj pohľad na zdravie zmenili a jasne pochopili, že naše zdravie neovplyvňujú v najväčšej miere faktory, ktoré sú mimo našej kontroly, ale že naše zdravie je predovšetkým v našich rukách a najviac ho ovplyvňujeme my sami svojimi návykmi. V 50 – 70 % naše zdravie ovplyvňuje štýl nášho života, v 20 % je to biologická dedičnosť a rovnako v 20 % sa na úrovni nášho zdravia podieľa ekológia (voda, vzduch, pôda a ďalšie činitele) a len 10 % naše zdravie ovplyvňuje lekárska starostlivosť.

 

Čakankový sirup
Zuzana Čičmanská
 

Prvýkrát som sa s Čakankovým sirupom stretla pred rokom a pol na stretnutí výživových poradcov. Odporúčal nám ho hlavný školiteľ ako jedinečnú možnosť pre klientov, ktorých máme nastavených v redukčnom programe, prípadne ako možnosť pre diabetikov alebo len pre ľudí, ktorí si strážia svoj jedálny lístok (rovnako existuje aj alternatíva určená len pre deti). Jedná sa o sladidlo vyrobené unikátnou patentovanou metódou z koreňa Čakanky obecnej. Čo ma pri tomto produkte neskutočne zaujalo bol fakt, že pri ochutnávke sme sa všetci zhodli a zhodnotili, že toto sladidlo je sladučké ako med, no pritom podiel cukru je len 5 %. Zvyšná sladkosť je zaistená tým, že má vysoký obsah prospešnej vlákniny (inulínu), ktorá dosahuje až 71%. Jednoducho povedané, sladíme vlákninou.

 


Esenciálne oleje - voňavá pomoc pre telo a dušu
Ing. Mária Dubnická

Esenciálne oleje sú po stáročia využívané prostriedky na liečbu fyzických či psychických ťažkostí. Sú to vysoko koncentrované výťažky z rastlín, používané od počiatku existencie prvých civilizácií. Egyptské papyrusy či čínske rukopisy sú dôkazmi použitia aromatických látok na liečenie fyzických a psychických stavov. Je zdokumentované, že sa využívali v lekárskej praxi, kozmetike a pri príprave jedla. V minulosti sa používali aj ako platidlá. Ak sú 100% čisté, ničím neriedené, majú neobmedzenú dobu životnosti

 

Návrh stravovania
MUDr. Mária Fulová

Našou potravinovou základňou je surové ovocie, zelenina, obilniny, orechy a olejnaté semená. Surové zložky by mali tvoriť 75% denného jedla, zvyšných 25% môže (ale nemusí) tvoriť tepelne spracované (varené) jedlo. Dôležitý je príjem tekutín. Na pitie sú vhodné bylinové čaje, voda (pri použití vody z vodovodu je vhodná prevarená s trochou citrónovej šťavy), zeleninové šťavy. Ovocné šťavy podávame v menšej miere, prevažne malým deťom (kojencom), ťažko chorým a tam, kde nie je možné konzumovať ovocie, resp. ovocné kaše. Tekutiny by sme mali piť po hltoch (s výnimkou smädu, kedy sa napijeme do chuti), aby sa v zažívacích orgánoch stihli čo najlepšie využiť. Denná dávka je 1,5 – 2 litre tekutín.

 

Ukončenie pôstu
MUDr. Mária Fulová

Po skončení pôstu postupne prechádzame na obvyklé stravovanie. Prechod musí byť postupný, aby sme si nepoškodili zdravie. Postupne zvyšujeme dávky potravy a tiež fyzickú a psychickú záťaž. Pre účastníkov detoxikačného kurzu platí postup od 5-eho dňa.
1. deň: Pokračuje šťava, čaj, voda. Ako prvé jedlo si dáme šťavnatý druh ovocia – asi 200 g. Ak sa rozhodneme pre jablko, prvý deň si ho olúpeme a vhodné je ho aj nastrúhať.

 

Nekrátené prednášky sa nachádzajú v publikácii Detoxikčné kurzy ŠVZ, 2019.

 

Doteraz boli vydané nasledovné publikácie:

Kopem si hrob nožom a vidličkou (1992),
Výživou ku zdraviu (1993),
Zdravie pre všetkých (1994),
O imunitnom systéme (1995),
O alergických chorobách (1996),
Civilizačné choroby (1997),
Potraviny – naše lieky (1998),
Životný štýl, najčastejšia príčina predčasnej smrti (1999),
Ľudia pre tretie tisícročie (2000),
Pripravme si budúcnosť (2001),
Spoznajme svoje slabé stránky (2002),
Aká bude cena zdravia (2003),
Ako a prečo starneme (2004),
Energia - základ života (2005),
Voľné radikály a antioxidanty - hrozba a ochrana (2006).
Naše kĺby, naše kosti (2007)
Detoxikácia - cesta ku zdraviu (2008)
Detoxikácia (2009)
Výživou proti rakovine (2010)
Obezita (2011)
Potrava, pohyb, psychika (2012)
Schudnime navždy! (2013)
Detoxikáciou ku zdraviu (2014)
Starajme sa o svoje zdravie! (2016)
Životosprávou ku zdraviu (2017)
Detoxikáciou ku zdraviu (2018)

Publikácie si môžete objednať prostredníctvom ponukového listu.

hore

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.