Škola verejného zdravia, Chalupkova 24, 903 01, Senec, www.skolaverejnehozdravia.sk                 AUDIO
   Úvod
   Naši spolupracovníci
   Aktivity
   Poradňa 
   Recepty
   Liečení pacienti
   Prednášky
   Prednášky 2017
   Prednášky 2016
   Prednášky 2014
   Prednášky 2013
   Prednášky 2012
   Prednášky 2011
   Prednášky 2010
   Prednášky 2009
   Prednášky 2008
   Prednášky 2007
   Prednášky 2006
   Prednášky 2005
   Prihlášky na kurzy
   XIX. LS
   Kurzy
   Prečítajte si
   Literatúra
   Archív
   Kniha návštev

 oznam
posledná zmena
1.1.2011

Prednášky 2010

Ponukový list

 

Výživou proti rakovine

Obsah    3
Predhovor    5
Zborník prednášok    7
   Mária Fulová: Výživou proti rakovine    9
   Mária Kleňová: Funkčné potraviny a výživové doplnky    14
   MUDr. Jozef Kraus: Je možné zvíťaziť nad rakovinou?    25
   PhDr. Anna Krausová: Ako môžeme regulovať našu kondíciu psychologickými postupmi    37
   Pavol Mazúr: Fytoterapia pri liečbe rakoviny   46
   Jaroslav Pížl: Sila bežných potravín v liečení a prevencii rakoviny    52
   Ignác Škereň: Zdravie a choroba začína v črevách    64
   Praktické skúsenosti s detoxikáciou    72
Naša poradňa    75
   Otázky a odpovede    77
Malý receptár    81
   Škoricový med    82
   Pikantná omáčka    83
   Zázvor s medom    83
   Ochutená kyslá kapusta    84
   Zázvorový čaj    84
   Zimný nápoj    85
   Banán s cesnakom    85
   Zelený nápoj    86
Záver    87

 

Výživou proti rakovine
MUDr.Mária Fulová

    Keď sa hovorí o nádorových ochoreniach, väčšina z nás je ešte stále naplnená optimizmom, nádejou, že mňa to snáď nepostihne. Počet týchto ochorení sa však celosvetovo zvyšuje, aj napriek obrovskej snahe všetkých zainteresovaných. Väčšina ľudí si príčiny vzniku rakoviny spája s fajčením, genetikou, dedičnosťou alebo životným prostredím. Ročne zomiera celosvetovo na onkologické ochorenia asi 36 miliónov ľudí.


Funkčné potraviny a výživové doplnky
Ing. Mária Kleňová    

    Washingtonský Úrad pre potraviny a výživu (FNB) a Lekársky inštitút (IOM) roku 1994 definovali funk-čné potraviny ako „akékoľvek potraviny alebo zložky potravín, ktoré môžu poskytovať zdravotný úžitok ako tradičné živiny, ktoré potravina obsahuje“. V poslednom desaťročí sa pojem funkčné potraviny vzťahuje na potraviny, ktoré poskytujú ďalšie fyziologické výhody nad rámec uspokojenia základných výživových potrieb.


Je možné zvíťaziť nad rakovinou?
MUDr. Jozef Kraus

    Ľudské telo sa skladá z nesmierneho množstva buniek rôzneho druhu. Bunky majú rôzny tvar, veľkosť a rôzne funkcie. U zdravého človeka je medzi jednotlivými skupinami buniek rovnováha – súlad. Tento súlad zabezpečuje informačný systém každej bunky, ktorého nositeľom je kyselina deoxyribonukleová (DNA). Táto je zároveň nositeľom dedičných vlastností každej bunky a teda i celého organizmu. Ak príde z najrôznejších príčin k poruche informačného systému v bunke, začne sa bunka nekontrolovane deliť a rozmnožovať.


Ako môžeme regulovať našu kondíciu psychologickými postupmi
PhDr. Ana Krausová

    Tieto úvahy chcem venovať všetkým tým, ktorí si uvedomujú, že svoje zdravie, kondíciu majú z veľkej miery vo svojich rukách a môžu ju tlmiť alebo udržovať. Chcem povzbudiť nielen tých, čo myslia preventívne, ale najmä tých, čo sa už so zdravotným problémom stretli a chcú sa pokúsiť zmeniť smer vývinu i vážneho imunitného ochorenia prostredníctvom mentálnych a emocionálnych prostriedkov a chcú zaujať iné, než len pasívne stanovisko a „nechať všetko na zásah lekárov a zdravotníkov“.



Fytoterapia pri liečbe rakoviny

Pavol Mazúr

    V súčasnosti, keď poznanie ľudstva je na veľmi vysokej úrovni, pretrvávajú problémy s liečením zhubných nádorov ako je rakovina, srdcovocievne ochorenia, AIDS, reumatizmus a iné. Ukázalo sa, že nesprávna výživa prispieva k vzniku rakoviny až 30-40%. K ochoreniam samozrejme prispieva i fajčenie, alkohol, sedavý spôsob života, životné prostredie a to čo zdedíme po rodičoch. Výskum dokázal, že zelenina a ovocie znížia riziko rakoviny žalúdka, ústnej dutiny a hltana o 80% a rakoviny pažeráka a pľúc o 30%. Konzumácia zeleniny a ovocia s veľkou pravdepodobnosťou znižuje i riziko hormonálne podmienených chorôb prsníka, vaječníkov, tela maternice a prostaty.

 

Sila bežných potravín v liečení a prevencii rakoviny
Ing. Jaroslav Pížl

    Keď je už ozaj s nami zle veríme aj na zázraky. Lenže si neuvedomujeme, že zázrakom je už sám život, ktorý sme dostali do vienka. Ale tento zázrak zázrakov sa nám vidí akosi príliš obyčajný a preto si ho nevážime, dostatočne nestrážime, nechránime a keď sa nám prirodzený zázrak zdravého fungovania tela začne akosi strácať, hľadáme, očakávame akýsi ďalší, ešte silnejší zázrak, ktorý by anuloval naše prehrešky proti prvému zázraku zázrakov.


Zdravie a choroba začína v črevách
MUDr.Ignác Škereň

    Pri narodení dostávame darom nádherný život, telo so zázračnými schopnosťami, ktoré náš rozum často ani nepozná, ale nevie ani pochopiť a to všetko s cieľom žiť plnohodnotný život. Nie vždy sa naplnia tieto očakávania. Veď už aj detstvo mnohých je poznačené chorobami, rôznymi ťažkosťami, často aj podlomeným zdravím, ale aj predčasnou smrťou. Všetko to závisí jednak od našej genetickej výbavy, ktorú sme dostali od rodičov, starých rodičov, ale aj od vlastnej starostlivosti o zdravie, od životosprávy.

 

Praktické skúsenosti s detoxikáciou

Pán Giulio nám po detoxikačnom kurze napísal:

     V roku 2008 som mal 54 rokov a 120 kg. Nemal som veľké zdravotné problémy, ale veľa príznakov, že budú.... Vysoký tlak, chronická únava, nemohol som sa pohybovať pri fyzickej práci (napríklad v záhrade), nájsť vhodné oblečenie a zaviazať šnúrky na topánke. Samozrejme, mal som stres pri robote a myslel som, že mám zvýšené riziko na infarkt a na iné zdravotné problémy. Takže ako start up na schudnutie som potreboval nejakú pomoc. Rozhodol som sa pre detoxikačný pobyt u pani Fulovej...

Nekrátené prednášky sa nachádzajú v publikácii Výživou proti rakovine, ŠVZ, 2010.

Doteraz boli vydané nasledovné publikácie:

Kopem si hrob nožom a vidličkou (1992),
Výživou ku zdraviu (1993),
Zdravie pre všetkých (1994),
O imunitnom systéme (1995),
O alergických chorobách (1996),
Civilizačné choroby (1997),
Potraviny – naše lieky (1998),
Životný štýl, najčastejšia príčina predčasnej smrti (1999),
Ľudia pre tretie tisícročie (2000),
Pripravme si budúcnosť (2001),
Spoznajme svoje slabé stránky (2002),
Aká bude cena zdravia (2003),
Ako a prečo starneme (2004),
Energia - základ života (2005),
Voľné radikály a antioxidanty - hrozba a ochrana (2006).
Naše kĺby, naše kosti (2007)
Detoxikácia - cesta ku zdraviu (2008)
Detoxikácia (2009)
Výživou proti rakovine (2010)

 

Publikácie si môžete objednať prostredníctvom ponukového listu.

hore

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.