III kontakt III  AUDIO    
   Úvod
   Recepty
   Dezert zo pšenice
   Polievka na chudnutie
   Cestovinový šalát ...
   Orechová omáčka
   Kukuričná kaša
   Špenátová ryža
   Koktail zo sójového...
   Výdatná slivková kaša
   Kyslá kapusta ...
   Sviečkovica
   Špenátový nákyp
   Orechové mlieko
   Makový dezert
   Fazuľový guľáš ...
   Šípky v mede
   Jablkový koláč
   Mrkvové bochníčky
   Nakladaná kapusta
   Zelený nápoj

Recepty


Šípky v mede

 

    šípky (možno použiť i ríbezle, trnky, čučoriedky, jostu, aróniu čiernu)

    Zo šípiek pred použitím odstrihneme stopku a zvyšok po okvetí. Zrelé ovcocie preberieme, umyjeme a rozložíme na plátno alebo uterák, aby sa dobre osušilo (asi na 2 hodiny). Osušené ovocie ukladáme po vrstvách (asi 3 cm) do 2-5 litrového zaváracieho pohára a zalejeme medom tak, aby bolo zakryté. Takto po vrstvách postupujeme až do výšky 3/4 pohára. Necháme 2-3 hodiny odstáť, jemne premiešame novou drevenou alebo plastovou varechou. Pohár zakryjeme servítkou a utesníme gumičkou. Necháme v kuchyni (nie na slnku) 3-6 týždňov, každý deň obsah jemne premiešame. Z ovocia postupne vyteká šťava, obsah pohára stmavne, ovocie sa mierne scvrkne a vystúpi hore. V pohári prebehne mierne alkoholické kvasenie, obsah alkoholu je však nízky. V zime si denne nalačno naberieme asi 1/2 dcl a skonzumujeme nalačno. Je to výborná prevencia i liek.
    Obsah pohára môžeme aj oddeliť, tekutú medovinu zlejeme do tmavých fliaš a ovocie (aj s trochou tekutiny) uskladníme do zaváracích pohárov a uzavrieme viečkami aby nevyschlo.

 

Tento recept sa nachádza spolu s ďalšími receptami v publikácii: Detoxikácia - cesta ku zdraviu.

 

Škola verejného zdravia
Chalupkova 24
903 01  Senec

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.