Šípky v mede
šípky (možno použiť i ríbezle, trnky, čučoriedky, jostu, aróniu čiernu)
Zo šípiek pred použitím odstrihneme stopku a zvyšok po okvetí. Zrelé ovcocie preberieme, umyjeme a rozložíme na plátno alebo uterák, aby sa dobre osušilo (asi na 2 hodiny). Osušené ovocie ukladáme po vrstvách (asi 3 cm) do 2-5 litrového zaváracieho pohára a zalejeme medom tak, aby bolo zakryté. Takto po vrstvách postupujeme až do výšky 3/4 pohára. Necháme 2-3 hodiny odstáť, jemne premiešame novou drevenou alebo plastovou varechou. Pohár zakryjeme servítkou a utesníme gumičkou. Necháme v kuchyni (nie na slnku) 3-6 týždňov, každý deň obsah jemne premiešame. Z ovocia postupne vyteká šťava, obsah pohára stmavne, ovocie sa mierne scvrkne a vystúpi hore. V pohári prebehne mierne alkoholické kvasenie, obsah alkoholu je však nízky. V zime si denne nalačno naberieme asi 1/2 dcl a skonzumujeme nalačno. Je to výborná prevencia i liek.
Obsah pohára môžeme aj oddeliť, tekutú medovinu zlejeme do tmavých fliaš a ovocie (aj s trochou tekutiny) uskladníme do zaváracích pohárov a uzavrieme viečkami aby nevyschlo.
Tento recept sa nachádza spolu s ďalšími receptami v publikácii: Detoxikácia - cesta ku zdraviu. |