III kontakt III  AUDIO    
   Úvod
   Recepty
   Dezert zo pšenice
   Polievka na chudnutie
   Cestovinový šalát ...
   Orechová omáčka
   Kukuričná kaša
   Špenátová ryža
   Koktail zo sójového...
   Výdatná slivková kaša
   Kyslá kapusta ...
   Sviečkovica
   Špenátový nákyp
   Orechové mlieko
   Makový dezert
   Fazuľový guľáš ...
   Šípky v mede
   Jablkový koláč
   Mrkvové bochníčky
   Nakladaná kapusta
   Zelený nápoj
Recepty

   Ako sýte jedlo nemusíme mať vždy chlieb, ryžu, zemiaky, omáčky a iné známe dobroty, výborne nám poslúži obilie – napríklad pšenica. Surová by nám veľmi nechutila, ale ak si ju uvaríme, môžeme si výborne pochutnať. Najprv ju preberieme, umyjeme, namočíme do vody aspoň na 12 hodín, vodu z namáčania zlejeme, dáme variť 10 – 12 minút a odstavíme. Pšenička v horúcej vode ešte „dôjde“ (ako ryža) a máme základ na prípravu slaného alebo sladkého hotového jedla alebo dezertu.

   Na jednu porciu počítame 1 kompótovú misku (80 – 100g), prípadne i viac.

 

Dezert zo pšenice

   varená pšenica
   med
   nasekané orechy, škorica alebo mletý mak
   hrozienka alebo kokos
   surové ovocie (jablká, slivky, marhule)
   sušené ovocie (datle, figy, slivky, marhule, brusnice, hrozienka)

   Pšenicu si môžeme uvariť do zásoby, je to praktické, nemusíme ju variť niekoľkokrát do týždňa. V chladničke vydrží 4 – 6 dní, ostatnú si rozdelíme do mikroténových vreciek a zamrazíme.

 

Škola verejného zdravia
Chalupkova 24
903 01  Senec

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.