Škola verejného zdravia, Chalupkova 24, 903 01, Senec, www.skolaverejnehozdravia.sk                         AUDIO
 
   
   Úvod
   Recepty
   Úvodom
   Smoothie
   Banánový chlebík
   Malinová torta
   Jaternicová kaša
   Slnečnicový koláč
   Semienkový koláč
   Vegetariánsky zajac
   Šaláty
   Šalát zo zemiakov...
   Šalát z jačmenných...
   Šípkový nápoj
   Grahamová žemlovka
   Dašie recepty


 

 

 

 

 

 

 

Recepty
Šaláty

   Príprava surového jedla, najmä zeleninových šalátov zaberie trochu času – zeleninu treba očistiť, nakrájať alebo nastrúhať, ochutiť. Toto nás neraz odradí a keď sa hladní vrátime do svojich domovov ostaneme pri „klasike“ – šunka, párky, syry, mikrovlnka. Ak si suroviny na šalát pripravíme v predstihu, ak sa dá ráno, alebo v predchádzajúci večer – budeme mať šalát hotový za 10 minút a po príjemnom nasýtení zeleninou budeme mať dosť času a trpezlivosti na prípravu ostatného jedla.

   Môžeme si očistiť koreňovú zeleninu, cibuľu, pór, umyť rajčiny, papriku, uhorku, cukinu a uložiť v mikroténovom vrecku v dolnom oddiely chladničky. Zeleninu nakrájame alebo nastrúhame až tesne pred konzumáciou a ochutíme niektorým nálevom, Základný nálev si tiež pripravíme do zásoby – do zaváracieho pohára nalejeme 2 dcl vlažnej vody, lyžicu medu alebo prírodného cukru, trochu morskej soli alebo Solčanky. Keď sa rozpustia pridáme kvalitný ocot, dolejeme pohár studenou vodou a dáme do chladničky.

   Ak chceme použiť citrónovú šťavu, dávkujeme ju až do hotového šalátu, podobne ako olivový olej – 1 čajovú lyžičku na porciu šalátu (250 – 300g). Takýmto spôsobom si urýchlime prípravu zeleninových šalátov, aby ich mala rodina k dispozícii ako prvé jedlo. K základnému nálevu si môžeme pridať ďalšie obľúbené suroviny – horčicu, rôzne koreniny, zázvor, chili, vňate, cesnak, občas niektorý mliečny výrobok. (Ručné strúhanie zeleniny je zdĺhavé a únavné, treba si dožičiť elektrický strúhač).

 

Ľadový šalát

   Môžeme si ho pripraviť tradične – umytý šalát nastrúhame alebo nakrájame a pridáme sladkokyslý nálev. Veľmi chutný je ak pridáme nakrájaný pór a ozdobíme nakrájanou rajčinou. Pridáme trochu olivového oleja. Môžeme použiť aj mladú cibuľku.

 

Zeleninový šalát – životabudič

   250 - 300g nastrúhaného zeleru
   5 – 7 vlašských orechov (nasekaných)
   sladkokyslý nálev

   Orechy nasekáme, pretože nastrúhané nasajú nálev a šalát skašovatie. Olivový olej nepridávame, orechy majú tukov dosť, ale môžeme trocha viac osladiť, najlepšie medom.

   Všetky suroviny zmiešame a môžeme podávať.

   Tento šalát je veľmi vhodný pre kardiakov, ľudí s chronickou únavou, vyčerpaných, pod veľkým stresom, s nadváhou, pre deti, ktoré často chorľavejú alebo majú problémy s trávením. V šaláte sú orechy – trávia sa dosť dlho. Po tomto sýtom šaláte by sme aspoň 2 hodiny nemali jesť iné jedlo.

 

 

Škola verejného zdravia
Chalupkova 24
903 01  Senec

Zmeny životného štýlu a stravovania odporúčame len pod dohľadom ošetrujúceho lekára. Tieto stránky sú určené len pre súkromnú potrebu. Každé iné použitie materiálov nachádzajúcich sa na týchto stránkach je bez súhlasu prevádzkovateľa zakázané.